RALLY RAID (RR)

RALLY  RAID (RR)

 

Rally raid (puni međunarodni naziv Cross Country Rally Raid) oblik je dugih off-road utrka koje su organizacijski vrlo zahtjevne, traju više dana pri čemu je vožnja off-roada (van asfaltnih i uređenih cesti) jedna od glavnih karakteristika ovog tipa utrka. Duljina natjecanja može biti od 2-3 dana (npr. Cross- Country Baja), do 15 dana  za maratonske relije poput Dakar relija. Kod rally raid utrka,  obzirom na zahtjevan teren “bez ceste” kao i ponekad loše vremenske i druge uvjete, vještina navigacije, vještina vožnje i sposobnost prilagodbe te izdržljivost, ključne za uspješan završetak relija. Vozila su pri tome u stalnoj kušnji, te su značajna oštećenja i kvarovi svakodnevnica zbog čega su servisi vrlo zahtjevni i često se moraju izvoditi na otvorenom i u lošim vremenskim uvjetima. Ukupna udaljenost jedne ovakve utrke može biti od 600 km do preko 5.000 km, s vrlo dinamičnim promjenama terena uključujući: pješčane dine, šumske puteve, planinske puteve, riječnih korita i slično.

Osnovne kategorije u rally raid utrkama odnose se na tipove vozila (motocikl, ATV, auti i kamioni). Unutar svake kategorije, klase su podijeljene prema kubikaži vozila. Dodatno, posebnim trofejima nagrađuju se i pod-kategorije poput Malle Moto, Classic, veterani ili žene…
Organizator ili domaćin relija (zemlja / grad u kojoj se održava), ponekad dodjeljuju i posebna priznanja za pobjedu na pojedinačnoj stazi.

Najpoznatiji rally raid je Dakar reli koji je ujedno i jedna od najprestižnijih motociklistička utrka na svijetu. Zbog dostupnosti tehnologije koja izravno utječe na organizaciju relija (sigurnost, tracking, timing) svjedočimo intenzivnom razvoju ovog oblika motosporta te se na tjednoj razini pojavljuju novi, značajni reliji u Europi i svijetu. Neki od posebno značajnih maratonski relija su Africa Eco Race i Silk Way reli u Rusiji kao i svi reliji iz W2RC svjetskog prvenstva.

Prvi reli u Cross-Country Rally-Raid formatu u Hrvatskoj je Dinaric Rally. Dinaric se organizira od 2020. godine a 2022. i 2023. godine bodovao se za FIM Europe TT Rally Cup. U 2024. godini organizira se prvo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Rally Raidu i u kalendru su: Zagreb Rally, 6-7.04.2024. The Wich Rally, Ogulin, 6-7.07.2024. i Dinaric Rally 8-14.09.2024.