ENDURO (EN)

ENDURO

Enduro (EN) je oblik moto utrka koje se održavaju po raznovrsnim prirodnim terenima s prirodnom podlogom. Obično  traju  dva dana, dnevno vožnja traje oko pet do šest sati, sama utrka se sastoji od nekoliko etapa  i brzinskih testova koji se voze na vrijeme i utječu na  konačni poredak vozača. U sklopu etapa vozi se i javnim prometnicama, te se vozači trebaju ponašti kao i svaki drugi sudionik u prometu, a motocikli moraju biti tehnički ispravni i registrirani za javni promet.

Enduro je izazovan i zahtijeva od vozača da budu spremni za sve uvjete s kojima se susreću na stazi uz upotrebu svih svojih vještina i spretnosti

Enduro kao sportska disciplina javlja se daleke 1913. godine u Engleskoj i od tada, osim tijekom  svjetskih ratova , enduro natjecanja se kontinuirano održavaju.

Prvenstvo Hrvatske  se obično održava  u više klasa prema predviđenom kalendaru natjecanja i propisanim pravilima.  Vozači koji se natječu moraju imati vozačku licencu za enduro utrke. Na kraju godine proglašavaju se najbolji u pojedinačnoj, klupskoj i timskoj konkurenciji.